Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Autotensen hoorn garage Occasion service slider Autotensen hoorn ingang Autotensen hoorn leestafel Autotensen hoorn pad voorraad
preload image preload image

Geroutineerd onderhoud aan uw auto is van groot belang. Er wordt dan ook geadviseerd om jaarlijks onderhoud aan uw auto te laten verrichten. Behalve dit weten veel mensen niet wat het belang is van regelmatig onderhoud en wat de consequenties zijn als u dit overslaat. Dit artikel dient dan ook als een inzicht in het belang van een grote beurt en de werkzaamheden die gedurende de grote beurt verricht worden. Dit begrip geeft u hopelijk wat meer houvast en vertrouwen dat uw zuurverdiende geld goed besteedt wordt aan het onderhoud van uw auto.

Samengevat bestaat uw auto uit een verzameling van verschillende draaiende onderdelen. Door veelvuldig gebruik slijten deze onderdelen sneller als deze niet regelmatig onderhouden en gesmeerd worden.

Wanneer een grote beurt?

Zoals eerder aangegeven adviseren wij om 1 keer per jaar onderhoud aan uw auto te laten verrichten. Hierin wordt het onderscheid gemaakt tussen een grote en kleine beurt.

Ter gemak adviseren wij u om de onderstaande vuistregel aan te houden. Laat een kleine beurt verrichten na elke 15.000 gereden kilometers. Gemiddeld is dit na een jaar. Laat een grote beurt verrichten na elke 30.000 kilometers. Vaak is dit om de 2 jaar.

Stel u heeft een nieuwe auto met 0 kilometer op de teller. Dan adviseren wij u om een kleine beurt te verrichten op 15.000 kilometer en een grote beurt met 30.000 op te teller. Vervolgens laat u weer een kleine beurt verrichten na 45.000 kilometer en een grote beurt na 60.000 kilometer. Zo gaat u verder.

Het belang van een grote beurt verschilt weer per merk en model. De richtlijnen voor het onderhoud vindt u daarom ook in uw onderhoudsboekje. Bent u niet in het bezit van een onderhoudsboekje of weet u niet waar u de informatie kunt vinden? Neem dan contact met ons op en wij zoeken het voor u op. Wij bezitten namelijk de onderhoudsdata van alle auto fabrikanten waardoor wij gemakkelijk de richtlijnen voor u uit kunnen zoeken.

Waarom een grote beurt?

Zowel grote beurten als kleine beurten worden door de fabrikanten voorgeschreven. Dit om de auto in optimale staat te behouden en de kans te verkleinen op motorproblemen. Naast de standaard taken dienen er extra werkzaamheden verrichten te worden waaronder het vervangen van de distributieriem, remvloeistof of koelvloeistof. Als bijvoorbeeld de distributieriem niet tijdig vervangen wordt kan deze knappen. Dit leidt vervolgens weer tot schade aan uw motor. Dit geldt ook voor het niet op tijd bijvullen van de remvloeistof wat leidt tot roestvorming in het remsysteem. Zoals verwacht veroorzaakt deze roestvorming schade aan uw remblokken/ -schijven en vervolgens problemen tijdens het remmen. Los van het gevaar voor u rijgedrag brengt dit veel kosten met zich mee. Dan is de investering van een fles remvloeistof zo slecht nog niet.

Behalve het controleren van de bovenstaande functie zal een specialist checken of uw accu vervangen dient te worden. De accu is van groot belang voor het starten en draaiende houden van uw motor. Zo voorkomt u vertraging op ongewenste momenten zoals gedurende de werkweek. Hierna moet u op zoek naar een aardig buurman om alsnog uw auto aan de praat te krijgen om alsnog uw accu te laten vervangen.

Naast de extra checks van de meest vitale punten wordt bij de grote beurt ook alle onderdelen gecontroleerd die deel uitmaken van de APK. Hierdoor weet u dat uw auto tiptop in orde is waardoor u weer met een veilig gevoel de weg op kunt.

Grote beurt uitgelicht.

Nu het duidelijk is waarom een grote beurt van belang is eindigen wij met een overzicht van wat er allemaal gecontroleerd en onderhouden wordt. Dit zijn namelijk meer punten dan bovengenoemd. Indien gewenst kunt u altijd controleren of alle punten zijn meegenomen in de onderhoudsbeurt. Zo weet u zeker dat het goed onderhoud wordt verricht en uw geld weer goed besteed is.

Bij een grote beurt wordt een lijst nagelopen met tientallen checks. Deze check bestaan uit het nalopen van alle onderdelen op basis van functie, beschadiging en slijtage. Het aantal check is afhankelijk van het merk en model van uw auto. Naast de controlepunten worden een aantal standaard taken uitgevoerd waaronder het vervangen van de oliefilter, luchtfilter en het verversen van de motorolie. Verder worden er bij dieselmotoren de brandstoffilters vervangen en bij benzinemotoren die bougies.

Het vervangen of repareren van onderdelen zit niet bij de grote beurt inbegrepen. Indien er onderdelen aan vervanging/ reparatie toe zijn zal de specialist een overzicht maken. Vervolgens zullen wij met u bespreken welke reparaties uitgevoerd dienen te worden en welke kosten dit bedraagt. Pas na uw akkoord worden de werkzaamheden ook daadwerkelijk verricht.

In aanvulling om de standaard controle kan een grote beurt ook de onderstaande werkzaamheden bevatten. Dit is geheel afhankelijk van het type auto dat u rijdt.

Extra werkzaamheden grote beurt.

Deze zitten niet standaard inbegrepen. Vraag daarom altijd van tevoren welke werkzaamheden wel of niet bij de grote beurt inbegrepen zitten.

 • Vervanging brandstoffilters
 • Verversen versnellingsbakolie of vloeistof in de automatische transmissie
 • Vervanging distributieriem
 • Vervangen van de multiriem of V-snaar
 • Het vervangen en afstellen van de contactpunten
 • Het verversen van de remvloeistof
 • De airco reinigen, controleren en bijvullen
 • De klepspeling controleren en afstellen

Zoals u ziet is een grote beurt geen kleine klus. Het verrichten van een grote beurt neemt dan ook al snel een paar uur in beslag. Dit is dan ook de reden waarom de tarieven wat hoger liggen dan bij een kleine beurt.

Wat kost een grote beurt?

De kosten voor een grote beurt verschillen veel tussen verschillende garages. Dit is vaak afhankelijk van het gehanteerde uurtarief. Bent u nieuwsgierig naar uw tarief bij Auto Tensen? Klik dan op de onderstaande button en bereken direct uw tarief. 

Bereken tarief grote beurt

Bij een kleine beurt bij Auto Tensen Hoorn worden alle belangrijk functies van de auto, waaronder de uitlaat, banden, schokdempers, accu en remmen, nauwkeurig gecontroleerd. Indien dit nodig is worden de lampen bijgesteld, de vloeistoffen bijgevuld en de olie ververst of oliefilter vervangen.

Een kleine beurt bij Auto Tensen Hoorn is inclusief de volgende service:

 • Controle van uw auto op meer dan 30 punten.
 • Olie verversen met motorolie van a-kwaliteit
 • Uw oliefilter vervangen
 • Arbeidsloon
 • Milieutoeslag
 • BTW

Maak direct een afspraak

 

Wanneer heeft uw auto een kleine of grote onderhoudsbeurt nodig?

Geroutineerd en kwalitatief onderhoud aan uw auto is van cruciaal belang. Hiermee voorkomt u onverwachte en onnodige kosten. Ook vergroot u de kans dat alle onderdelen langer mee kunnen. Wij adviseren dan ook om 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt te laten verrichten. 

Binnen Auto Tensen Hoorn hanteren wij een "kleine beurt" & een "grote beurt".

Arrow small Een Kleine Beurt: Wij adviseren om een kleine beurt te laten doen na een jaar of na 15.000 kilometer met uw auto gereden te hebben.

Arrow small Een Grote Beurt: Wij adviseren een Grote Beurt na 2 jaar of na 30.000 kilometer gereden te hebben. Natuurlijk is ook dit afhankelijk van het type auto. Daarom kunt u het beste naar uw auto luisteren. Gelukkig stellen de nieuwe type auto's u op hoogte wanneer het tijd is voor een grote beurt.

Voorbeeld:

 • 15.000 KM = Kleine Beurt
 • 30.000 KM = Grote Beurt
 • 45.000 KM = Kleine Beurt
 • 60.000 KM = Grote Beurt

 Maak direct een afspraak

Wanneer uw schokdempers vervangen?

Heeft u het gevoel dat de schokdempers van uw auto minder werken dan voorheen? Laat dan, op termijn, uw schokdempers vervangen.

5 manieren hoe kunt u merken dat uw schokdempers vervangen noodzakelijk is:

Arrow small  U voelt trilling in het stuurwiel

Arrow small  Uw auto 'stuitert' op een oneffen wegdek

Arrow small  Uw auto voelt 'zwabberig' aan in bochten, bij sterke zijwind of bij hoge snelheid

Arrow small  Uw auto 'duikt' bij het remmen

Arrow small  Passagiers op de achterbank klagen regelmatig over wagenziekte

Maak hier uw afspraak

Het belang van uw schokdempers vervangen.

Goede schokdempers zorgen voor een:

Arrow small  Kortere remweg

Arrow small  Verminderde bandenslijtage

Arrow small  Betere wegligging

Arrow small  Daarnaast neutraliseren ze hobbels in de weg voor een aangenaam rijcomfort.

 

Waardoor slijten de schokdempers?

Gedurende een autoleven beweegt een schokdemper ontelbaar vaak in en uit. De werking van de schokdemper gaat hierdoor langzaam en vrijwel onmerkbaar verloren. Wanneer de klepjes versleten zijn, zullen ze de vloeistofstroom minder afremmen. Bovendien slijt de afdichting van de zuiger langs de cilinderwand. Tijdens een apk-keuring wordt de werking en staat van de schokdempers visueel gecontroleerd. Wilt u een extra goede test? Laat de auto dan controleren op een testbank. Onvoldoende werking van de schokdempers maakt het voertuig minder stabiel en dat kan gevaarlijk zijn.

 

Reparatie & Onderhoud bij Auto Tensen in Hoorn

Sinds 1953 streven wij ernaar om klanten, zoals u, de beste service te verlenen tegen de scherpste tarieven. Onze kernwaarden hebben ervoor gezorgd dat wij al meer dan 60 jaar onze klanten tevreden houden. 

U ontvangt kwaliteits-onderhoud & reparaties van gecertificeerde monteurs. Als blijk van kwaliteit zijn wij erkend partner van de BOVAG en Auto Service Netwerk. 

Maak gebruik van onze goedkope prijzen door de aankoop van onderdelen tegen scherpe tarieven en het hanteren van een lager uurtarief dan onze concurrenten. 

Wij geven u gratis advies voorgaand aan de reparatie. Zo staat u niet voor verrassingen en ontvangt u altijd de service de het beste aansluit op uw auto.

Bekijk ook onze andere services: APK keuringOnderhoudsbeurtAirco onderhoudRemblokken & RemschijvenUitlaat serviceSchokdempersAutolampenDistributieriemKatalysatorWaterpomp

Nieuwe banden kopen?

Bij Auto Tensen kunt u banden kopen van meer dan 40 verschillende bandenmerken. Zo heeft u volop keuze tussen zowel A-merkbanden als budgetmerken. Heeft u eenmaal een keuze gemaakt? Dan monteren wij onze topkwaliteit autobanden voor een zeer aantrekkelijk tarief. Als klant ontvang u ook altijd garantie en kunt u met een zeker gevoel de weg weer op. Bekijk direct onze banden- en montagetarieven op basis van uw bandenmaat.

Bekijk tarieven

Zomerbanden, winterbanden of toch all season banden?

Ben u op zoek naar nieuwe banden? Waarom kiest u niet voor all season banden? De perfecte band voor uw auto is geheel afhankelijk van het gebruik van uw auto. Wilt u weten of all season banden iets voor u is. Klik op deze link en lees alles over de all season band. 

Welke bandenmaat zoekt u?

Wilt u banden kopen maar weet u niet welke banden? Op het moment dat u op zoek bent naar nieuwe banden dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke type autobanden bij uw auto passen. Dit kunt u gemakkelijk uitzoeken door naar uw bandenmaat te kijken. Deze bandenmaat kunt u vinden op de zijkant van uw banden zoals u ziet op de afbeelding.

Breedte

De breedte is het eerste getal dat op uw band staat. Deze breedte zijn het aantal milimeters van zij tot zij in de opgepomte toestand van uw band.

Hoogte Behalve de breedte staat ook de hoogte beschreven. De twee komen samen in het tweede getal waarin de hoogte/ breedteverhouding wordt weergeven.In het voorbeeld is de hoogte dus 65% van de breedte van uw band.

Radiaal (R)

De letter R is een afkorting van Radiaal. Radiaal beschrijft de constructie van de band. Zonder teveel in te gaan op de details kunt u de Radiaal op bijna alle banden vinden.

Inch

Het getal achter de "R" staat voor de diameter van uw velg in het aantal inches.

Draagvermogen

Het vierde getal beschrijft het maximale draagvermogen van uw autobanden. Stel het draagvermogen van uw band is 91. Dit betekent dat deze band 615 kg kan dragen. Om het keizen van de juiste band niet te vermoeilijken adviseren wij om het draagvermogen van uw huidige banden aan te houden. Natuurlijk kunt u ook het geadviseerde draagvermogen terugvinden in het instructieboekje van uw auto.

Snelheidsindex 

De laatste letter beschrijft de maximale snelheid die uw autobanden kunnen dragen. Een T geeft aan dat u maximaal 190 km/u mag rijden met uw banden. Indien u banden met een te lage snelheidsindex laat monteren gaat dit ten koste van uw wegligging en heeft u een groter risico op een klapband. Gezien deze risico's adviseren wij dan ook altijd om minimaal de snelheidsindex van uw huidige banden aan te houden. In tegenstelling tot een te lage snelheidsindex is het geen probleem om banden met een hogere snelheidsindex dan uw huidige banden te laten monteren. Gebruik onze bandenvergelijker om de beste deal te vinden binnen een breed assortiment aan banden en bandenmerken. Vervolgens kunt u direct uw banden kopen. Deze monteren wij gratis.

Wat zijn de best geteste all season banden?

ANWB heeft in de ANWB Winterbandentest 2016 ook de 4-seizoenenbanden getest  in de maat 205/55 R16V. Diverse all season banden dragen inmiddels het snowflake symbool, wat betekent dat ze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Twee 4-seizoenenbanden zijn beoordeeld met 3 sterren en worden door ANWB aanbevolen.

Vergelijk direct alle winterbanden, zomerbanden en all season banden. Kies vervolgens de beste deal.

Advies nodig bij banden kopen? Wij helpen u graag.

"Wij leveren vanuit alle merken waaronder Vredestein, Michelin & Goodyear." Bij elke auto & klant hoort een andere band. De keuze is reuze waardoor het soms moelijk kan zijn om de beste banden voor uw auto te vinden. Daarom adviseren wij u graag welke type en merk banden het beste bij uw auto passen. Wij houden rekening met uw merk, model, uitvoering, seizoen, rijgedrag en voorkeursprijs. Vervolgens dragen wij de voordeligste optie aan u voor. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Neem direct contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Wanneer uw autoverlichting kapot is, kunt u soms zelf de autolampen vervangen. We leggen dat in enkele heldere stappen uit. We vertellen ook wat u moet doen wanneer u de lampjes niét kunt verwisselen – wat bij sommige moderne auto’s het geval is. Wil u dat wij uw autolampen vervangen? Dit doen wij natuurlijk en dat tegen een scherpe prijs!

Zelf uw autolampen vervangen? Hier volgen 7 tips:

Gaat u zelf uw autolampen vervangen? Dan hierbij 7 tips van Daan van der Putten, technisch specialist bij Autotensen Hoorn:

Arrow small  Koplamp vervangen? Deze heeft een standaardmaat, bijv. H1, H4 of H7. In het instructieboekje van uw auto staat welk lampje bij uw auto hoort.

Arrow small  Wissel het lampje wanneer de auto een tijdje heeft stilgestaan: autolampen worden gloeiend heet wanneer ze branden.

Arrow small  Pak een halogeenlamp altijd bij de voet vast. Vette vingers kunnen inbranden en geven dan een zwarte aanslag op het glas. Andere lampjes moet u wellicht bij het glas pakken om ze te kunnen monteren. Gebruik in die gevallen een doekje.

Arrow small  Een koplamp kan maar op één manier worden gemonteerd. Dus is wederom het instructieboekje uw reddende engel.

Arrow small  Wanneer de verlichting ook na het vervangen van het lampje niet werkt, zet dan de verlichting uit en doe de auto op slot. Open de auto daarna opnieuw en schakel de verlichting in. Open de auto daarna opnieuw en schakel de verlichting in: sommige auto’s herkennen een kapotte lamp en sturen deze niet meer vanzelf aan. Door het systeem te resetten, detecteert de auto de vervangen lamp.

Arrow small   Een lampje moet er goed inzitten om niemand te verblinden. Doe daarom na het monteren altijd een check.

Arrow small  Kom u er niet uit? Kom dan bij ons langs, wij helpen u graag!

Wat u beter niet kunt doen:

Arrow small  Er zijn 4 soorten autolampjes: gewone, halogeen-, led- en xenonlampjes. Deze laatste 2 kunt u helaas niet zelf vervangen.

Arrow small  U kunt beter geen xenonlampen monteren in een koplamp die daar niet voor gemaakt is. Deze lampen passen niet bij de reflector. Gevolg: verblindend effect.

Arrow small  Bij sommige moderne auto’s kunt u niet bij de lampjes zonder eerst allerlei onderdelen te demonteren. Dit maakt het vervangen van de lampjes wat complexer. Als u er niet uitkomt kunnen wij u adviseren of verder helpen!

Maak hier uw afspraak

 

Reparatie & Onderhoud bij Auto Tensen

Sinds 1953 streven wij ernaar om klanten, zoals u, de beste service te verlenen tegen de scherpste tarieven. Onze kernwaarden hebben ervoor gezorgd dat wij al meer dan 60 jaar onze klanten tevreden houden. 

U ontvangt kwaliteits-onderhoud & reparaties van gecertificeerde monteurs. Als blijk van kwaliteit zijn wij erkend partner van de BOVAG en Auto Service Netwerk. 

Maak gebruik van onze goedkope prijzen door de aankoop van onderdelen tegen scherpe tarieven en het hanteren van een lager uurtarief dan onze concurrenten. 

Wij geven u gratis advies voorgaand aan de reparatie. Zo staat niet voor verrassingen en ontvangt u altijd de service de het beste aansluit op uw auto.

Bekijk ook onze andere services: APK keuringOnderhoudsbeurtAirco onderhoudRemblokken & RemschijvenUitlaat serviceSchokdempersAutolampenDistributieriemKatalysatorWaterpomp


Waarom Tensen?

 • Grootste aanbod occasions

 • Gratis haal- en brengservice

 • Beste prijzen

 • Specialist in alle merken en modellen

Onze nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen:

E-mail adres:

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie onze privacy policy aan de onderzijde van deze pagina.