Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Autotensen hoorn garage Occasion service slider Autotensen hoorn ingang Autotensen hoorn leestafel Autotensen hoorn pad voorraad
preload image preload image

Geroutineerd onderhoud aan uw auto is van groot belang. Er wordt dan ook geadviseerd om jaarlijks onderhoud aan uw auto te laten verrichten. Behalve dit weten veel mensen niet wat het belang is van regelmatig onderhoud en wat de consequenties zijn als u dit overslaat. Dit artikel dient dan ook als een inzicht in het belang van een grote beurt en de werkzaamheden die gedurende de grote beurt verricht worden. Dit begrip geeft u hopelijk wat meer houvast en vertrouwen dat uw zuurverdiende geld goed besteedt wordt aan het onderhoud van uw auto.

Samengevat bestaat uw auto uit een verzameling van verschillende draaiende onderdelen. Door veelvuldig gebruik slijten deze onderdelen sneller als deze niet regelmatig onderhouden en gesmeerd worden.

Wanneer een grote beurt?

Zoals eerder aangegeven adviseren wij om 1 keer per jaar onderhoud aan uw auto te laten verrichten. Hierin wordt het onderscheid gemaakt tussen een grote en kleine beurt.

Ter gemak adviseren wij u om de onderstaande vuistregel aan te houden. Laat een kleine beurt verrichten na elke 15.000 gereden kilometers. Gemiddeld is dit na een jaar. Laat een grote beurt verrichten na elke 30.000 kilometers. Vaak is dit om de 2 jaar.

Stel u heeft een nieuwe auto met 0 kilometer op de teller. Dan adviseren wij u om een kleine beurt te verrichten op 15.000 kilometer en een grote beurt met 30.000 op te teller. Vervolgens laat u weer een kleine beurt verrichten na 45.000 kilometer en een grote beurt na 60.000 kilometer. Zo gaat u verder.

Het belang van een grote beurt verschilt weer per merk en model. De richtlijnen voor het onderhoud vindt u daarom ook in uw onderhoudsboekje. Bent u niet in het bezit van een onderhoudsboekje of weet u niet waar u de informatie kunt vinden? Neem dan contact met ons op en wij zoeken het voor u op. Wij bezitten namelijk de onderhoudsdata van alle auto fabrikanten waardoor wij gemakkelijk de richtlijnen voor u uit kunnen zoeken.

Waarom een grote beurt?

Zowel grote beurten als kleine beurten worden door de fabrikanten voorgeschreven. Dit om de auto in optimale staat te behouden en de kans te verkleinen op motorproblemen. Naast de standaard taken dienen er extra werkzaamheden verrichten te worden waaronder het vervangen van de distributieriem, remvloeistof of koelvloeistof. Als bijvoorbeeld de distributieriem niet tijdig vervangen wordt kan deze knappen. Dit leidt vervolgens weer tot schade aan uw motor. Dit geldt ook voor het niet op tijd bijvullen van de remvloeistof wat leidt tot roestvorming in het remsysteem. Zoals verwacht veroorzaakt deze roestvorming schade aan uw remblokken/ -schijven en vervolgens problemen tijdens het remmen. Los van het gevaar voor u rijgedrag brengt dit veel kosten met zich mee. Dan is de investering van een fles remvloeistof zo slecht nog niet.

Behalve het controleren van de bovenstaande functie zal een specialist checken of uw accu vervangen dient te worden. De accu is van groot belang voor het starten en draaiende houden van uw motor. Zo voorkomt u vertraging op ongewenste momenten zoals gedurende de werkweek. Hierna moet u op zoek naar een aardig buurman om alsnog uw auto aan de praat te krijgen om alsnog uw accu te laten vervangen.

Naast de extra checks van de meest vitale punten wordt bij de grote beurt ook alle onderdelen gecontroleerd die deel uitmaken van de APK. Hierdoor weet u dat uw auto tiptop in orde is waardoor u weer met een veilig gevoel de weg op kunt.

Grote beurt uitgelicht.

Nu het duidelijk is waarom een grote beurt van belang is eindigen wij met een overzicht van wat er allemaal gecontroleerd en onderhouden wordt. Dit zijn namelijk meer punten dan bovengenoemd. Indien gewenst kunt u altijd controleren of alle punten zijn meegenomen in de onderhoudsbeurt. Zo weet u zeker dat het goed onderhoud wordt verricht en uw geld weer goed besteed is.

Bij een grote beurt wordt een lijst nagelopen met tientallen checks. Deze check bestaan uit het nalopen van alle onderdelen op basis van functie, beschadiging en slijtage. Het aantal check is afhankelijk van het merk en model van uw auto. Naast de controlepunten worden een aantal standaard taken uitgevoerd waaronder het vervangen van de oliefilter, luchtfilter en het verversen van de motorolie. Verder worden er bij dieselmotoren de brandstoffilters vervangen en bij benzinemotoren die bougies.

Het vervangen of repareren van onderdelen zit niet bij de grote beurt inbegrepen. Indien er onderdelen aan vervanging/ reparatie toe zijn zal de specialist een overzicht maken. Vervolgens zullen wij met u bespreken welke reparaties uitgevoerd dienen te worden en welke kosten dit bedraagt. Pas na uw akkoord worden de werkzaamheden ook daadwerkelijk verricht.

In aanvulling om de standaard controle kan een grote beurt ook de onderstaande werkzaamheden bevatten. Dit is geheel afhankelijk van het type auto dat u rijdt.

Extra werkzaamheden grote beurt.

Deze zitten niet standaard inbegrepen. Vraag daarom altijd van tevoren welke werkzaamheden wel of niet bij de grote beurt inbegrepen zitten.

 • Vervanging brandstoffilters
 • Verversen versnellingsbakolie of vloeistof in de automatische transmissie
 • Vervanging distributieriem
 • Vervangen van de multiriem of V-snaar
 • Het vervangen en afstellen van de contactpunten
 • Het verversen van de remvloeistof
 • De airco reinigen, controleren en bijvullen
 • De klepspeling controleren en afstellen

Zoals u ziet is een grote beurt geen kleine klus. Het verrichten van een grote beurt neemt dan ook al snel een paar uur in beslag. Dit is dan ook de reden waarom de tarieven wat hoger liggen dan bij een kleine beurt.

Wat kost een grote beurt?

De kosten voor een grote beurt verschillen veel tussen verschillende garages. Dit is vaak afhankelijk van het gehanteerde uurtarief. Bent u nieuwsgierig naar uw tarief bij Auto Tensen? Klik dan op de onderstaande button en bereken direct uw tarief. 

Bereken tarief grote beurt

Uw onderhoudsbeurt

Checkmark small  Scherpe prijzen door scherp uurtarief

Checkmark small  Top-locatie in Centrum Hoorn

Checkmark small  Haal- & Brengservice

Checkmark small  Gratis vervangend vervoer

Checkmark small  Alle merken & modellen


Waarom Tensen?

 • Grootste aanbod occasions

 • Gratis haal- en brengservice

 • Beste prijzen

 • Specialist in alle merken en modellen

Onze nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen:

E-mail adres:

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie onze privacy policy aan de onderzijde van deze pagina.